Св. Николай Чудотворец

Тип: Икона

Период: 1834 г.

Автор: Димитър Молеров

Димитър Т. Молеров, роден 1780 г. в Банско, син на Тома Вишанов-Молера. Един от най-известните живописци, представител на банската художествена школа, учи при баща си като се влияе от атонската живопис. Автор е на стенописите от наоса в параклиса „Св. Архангели” в Рилския манастир, стенописите в църквата „Успение Богородично” в метоха „Пчелино”. През 1840 - 1841 г. заедно със сина си Симеон Молеров изографисва стенописите и ктиторските портрети в параклисите „Св. Никола” и „Св. Йоан Рилски” в главната църква в Рилския манастир. Едни от върховите иконописни постижения на Д. Молеров са иконите: „Свети Николай” – 1816г. от църквата „Св. Архангел Михаил” в село Лешко, „Христос Всепобеждаващ с ангели и херовими” – 1833г., „Рождество Христово” и едно „Кръстно Разпятие” от църквата „Свети Пророк Илия” в село Усеново. По покана на сръбския княз Милош Обренович работи и в Белград. Починал през 1870 г. в Банско.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 82 / 40 / 2

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Гостун

Църква: Св. Пророк Илия

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Гостун

Църква: Св. Пророк Илия

Описание

Традиционно допоясно изображение на свети Николай с архиерейски одежди и с митра на главата. Той държи затворена книга в лявата си ръка, а с дясната благославя.Композицията е изрисувана с високо професионално умение и издава ръката на даровит иконограф.

Техника: Смесена

Яйчено-маслена, с велатури и позлата. Лаковото покритие е нанесено неравномерно, нарушено вследствие на предишно почистване.

Основа: Дърво

Основата е от една дъска с два кошака, облепена е с ленти от платно. Грундът е кредов и е нанесен неколкократно.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Не е установена предишна реставрационна намеса. Има разрушения в дясно от книгата, по позлата на дрехата, под брадата, върху медальона и в долната част на дясната ръка. Живописният слой е разрушен главно при златната декорация. Той е паднал в долната дясна част, до клигата, както и на други места. Съществуват замърсени участъци по червената дреха и по синия фон.