Преображение Господне

Тип: Икона

Период: 1907 г.

Автор: Димитър Неделчов

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 50 / 39 / 2.5

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Лъки

Църква: Св. Богородица

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Лъки

Църква: Св. Богородица

Описание

Традиционно иконографско решение с композиция с много фигури на две нива. Долу изрисувани в раздвижени пози са тримата ученика - Св. Яков, Св. Йоан и Св. Петър, на фона на планински пейзаж с очертан силует на планината Табор, където събитието се случва. Горе, изрисуван в цял ръст в центъра, стоящ върху облаци на билото на планината, е Христос. Изрисувано е сияние над главата му. От лявата и дясната страна съответно са показани старозаветните пророци Моисей и Илия.

Техника: Темперна

С допълнително количество сухо масло в свързвателя. Живописният слой е тънък, на места с велатури, със зърнеста структура, дължаща се на малкото колучество багрила. Моделировката на формите и представянето на фигурите са груби и несръчни, издаващ ръката на намоук художник. Лаковото покритие е нанесено дебело и равномерно. Позлатата е червеникава и от листово злато. Ограждащата изображението рамка е бронзирана.

Основа: Дърво

Основата е от една дъска от иглолистна дървесина с два вставени кошака. Гипсов грунд, нанесен относително тънко и не добре завършен.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Няма следи от каквато и да е предишна реставрационна намеса. В долната част на композицичта е поставен ктиторски надпис.