Св. Методий и Св. Кирил

Тип: Икона

Период: 1894 г.

Автор: Димитър Сирлещов

Димитър Сирлещов – роден в Банско през 1838г. Учи иконопис при Симеон Молеров. По-късно започва да учи при Михалко Голев и се занимава с строителство и резбарство. Между 1890 и 1898 изографисва стенописите в бобошевската църква „Св. Богородица” като рисува и част от иконите й. Заедно със своя ученик и помощник Костадин Попов изписва и друга бобошевска църква „Св. Илия”. Рисува и църквите в кюстендилските села Драгодан, Бураново, Църквище и с. Палатово. Рисува много декоративни стенописи в частни домове. Въпреки дългогодишната си зографска дейност не успява да достигне изкуството на учителите си. Липсата на изявено чувство на колорит личи навсякъде в неговите творби. В своите рисунки се ползва от една Ермемия, която сам преписва на български език. Умира в Банско през 1913г.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 109 / 81.5 / 3

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Град: Банско

Църква: Св. Троица

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Град: Банско

Описание

Традиционно иконографско решение на темата. Двамата български светци са изобразени в цял ръст в архиерейско облекло с митри на главите.

Техника: Темперна

Позлатата върху ореолите на светците е изпълнена с листово злато. Лаковото покритие е тънко, почти протрито до живописния слой.

Основа: Дърво

Три дъски от иглолистна дървесина, скрепени с два вставени кошака. Гипсов грунд, нанесен тънко.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Има голямо количество силно изпадал живописен слой около свитъка с азбуката.