Рождество Богородично

Тип: Икона

Период: 1907 г.

Автор: Димитър Неделчов

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 74 / 46 / 3.5

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Лъки

Църква: Св. Богородица

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Лъки

Църква: Св. Богородица

Описание

Композицията е многофигурна. Изобразени са Света Ана, седнала върху одър, придържана от прислужничките си, и праведния Йоаким в дясно, в краката й до леглото. На преден план, долу, в дясно на композицията, е коленичила прислужница, която къпе малката Мария. Действието се развива в помещение, изобразено условно, без детайли в интериора.

Техника: Смесена

Темперна живопис с добавка на допълнително количество съхнещо масло в свързващата емулсия. Живописният слой е тънък, на места велатурен, със зърниста структура поради не доброто качество на използваните пигменти. Моделировката е груба. Лаковото покритие е нанесено тънко и равномерно и е потъмняло от времето. Позлата е изпълнена върху полимент, с листово злато.

Основа: Дърво

Основата на иконата е от цяла иглолистна дъска, с два накладни кошака. Вертикалният размер е увеличен с по една допълнително вставена летва, вероятно заради мястото, където е стояла иконата. Грундовото покритие е гипсово. Нанесено е сравнително дебело и не е добре шлифовано. В декоративната рамка около изображението е използван течен бронз.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Установяват се следи от предишна реставрационна намеса по рамката на иконата, направени с маслена боя. В левия долен ъгъл е изписан ктиторски текст, датиращ точно иконата, съдържащ името на автора и на ктиторите.