Св. Богородица Пътеводителка

Тип: Икона

Период: 1840 г.

Автор: Димитър Молеров

Димитър Т. Молеров, роден 1780 г. в Банско, син на Тома Вишанов-Молера. Един от най-известните живописци, представител на банската художествена школа, учи при баща си като се влияе от атонската живопис. Автор е на стенописите от наоса в параклиса „Св. Архангели” в Рилския манастир, стенописите в църквата „Успение Богородично” в метоха „Пчелино”. През 1840 - 1841 г. заедно със сина си Симеон Молеров изографисва стенописите и ктиторските портрети в параклисите „Св. Никола” и „Св. Йоан Рилски” в главната църква в Рилския манастир. Едни от върховите иконописни постижения на Д. Молеров са иконите: „Свети Николай” – 1816г. от църквата „Св. Архангел Михаил” в село Лешко, „Христос Всепобеждаващ с ангели и херовими” – 1833г., „Рождество Христово” и едно „Кръстно Разпятие” от църквата „Свети Пророк Илия” в село Усеново. По покана на сръбския княз Милош Обренович работи и в Белград. Починал през 1870 г. в Банско.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 98 / 80 / 2.5

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Град: Банско

Църква: Св. Троица

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Град: Банско

Църква: Св. Троица

Бележки към идентификацията на обекта

Невероятното майсторство, с което е нарисувана иконата подсказва, че е създадена от ръката на изключителен зограф.

Описание

Традиционно решение по темата. Света Богородица е допоясно изобразена на синьо-зелен фон с бели облаци. С лявата си ръка прегръща малкия Христос. С дясната си ръка го посочва. Христос е изобразен с книга в лявата си ръка и благославящ с дясната. В горната част на иконата, от двете страни на ореола на Богородица има два кръгли медальона с нейните инициали.

Техника: Смесена

С велатури и пробастър по плаща. Лакът е нанесен на неравномерен слой. Позлатата е от листово злато с богата барокова гравировка по ореолите.

Основа: Дърво

Основата на иконата е от 2 дъски, които са скрепени с два клиновидни кошака. Грундът е гипсов, положен тънкослойно.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Предишна реставрационна намеса не е установена.