Христос Вседържител

Тип: Икона

Период: Началото на 19 век

Автор: Димитър Молеров

Димитър Т. Молеров, роден 1780 г. в Банско, син на Тома Вишанов-Молера. Един от най-известните живописци, представител на банската художествена школа, учи при баща си като се влияе от атонската живопис. Автор е на стенописите от наоса в параклиса „Св. Архангели” в Рилския манастир, стенописите в църквата „Успение Богородично” в метоха „Пчелино”. През 1840 - 1841 г. заедно със сина си Симеон Молеров изографисва стенописите и ктиторските портрети в параклисите „Св. Никола” и „Св. Йоан Рилски” в главната църква в Рилския манастир. Едни от върховите иконописни постижения на Д. Молеров са иконите: „Свети Николай” – 1816г. от църквата „Св. Архангел Михаил” в село Лешко, „Христос Всепобеждаващ с ангели и херовими” – 1833г., „Рождество Христово” и едно „Кръстно Разпятие” от църквата „Свети Пророк Илия” в село Усеново. По покана на сръбския княз Милош Обренович работи и в Белград. Починал през 1870 г. в Банско.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 58.5 / 46 / 3

Местонахождение

Държава: България

Област: Монтана

Град: Берковица

Галерия: Художествена галерия

Място на създаване

Държава: България

Друго място на създаване: Други

Описание

Традиционно иконографско решение на темата. Христос е допоясно изобразен на тъмно син фон, облечен с червен хитон и наметнат със син плащ. В лявата си ръка държи отворена книга, а с дясната благославя.

Техника: Смесена

С велатури по дрехите на Христос. Използван е способът "Мокро в мокро" при карнацията на лицето и ръцете. Позлатата върху ореола и медальоните е изпълнена с листово злато.

Основа: Дърво

Основата на иконата е две дъски, скрепени с вставени кошаци. Грундът е гипсов, нанесен тънко и равномерно.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Има разрушения по живописния слой в долната част на иконата и по лицето на Христос. Лакът е нанесен тънко и равномерно, но на места е разрушен и на места много силно напукан.