Христос Вседържител

Тип: Икона

Период: Началото на 19 век

Автор: Димитър Молеров

Димитър Т. Молеров, роден 1780 г. в Банско, син на Тома Вишанов-Молера. Един от най-известните живописци, представител на банската художествена школа, учи при баща си като се влияе от атонската живопис. Автор е на стенописите от наоса в параклиса „Св. Архангели” в Рилския манастир, стенописите в църквата „Успение Богородично” в метоха „Пчелино”. През 1840 - 1841 г. заедно със сина си Симеон Молеров изографисва стенописите и ктиторските портрети в параклисите „Св. Никола” и „Св. Йоан Рилски” в главната църква в Рилския манастир. Едни от върховите иконописни постижения на Д. Молеров са иконите: „Свети Николай” – 1816г. от църквата „Св. Архангел Михаил” в село Лешко, „Христос Всепобеждаващ с ангели и херовими” – 1833г., „Рождество Христово” и едно „Кръстно Разпятие” от църквата „Свети Пророк Илия” в село Усеново. По покана на сръбския княз Милош Обренович работи и в Белград. Починал през 1870 г. в Банско.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 46 / 35 / 2.5

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Огняново

Църква: Успение Богородично

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Огняново

Църква: Успение Богородично

Описание

Традиционно допоясно изображение на Иисус Христос, държащ отворена книга с лявата си ръка, а дясната - благославящ.

Техника: Смесена

Позлатата върху ореола дрехите и книгата в ръката на Христос е изпълнена с листово злато. Ограждащата рамка е направена от сребърни листове.

Основа: Дърво

Основата на иконата е изработена от една дъска, обработена машинно, с два врязани кошака. Грундът е гипсов, нанесен тънко.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Грундът е напълно разрушен в долния ляв ъгъл и покрай рамката в долната част. Живописният слой е разрушен на местата, където е изпаднал грундът, както и по ръката на Христос. Лакът е силно потъмнял и се е напукал в двете посоки - вертикално и хоризонтално - с редуващи се дълбоки и плитки пукнатини.