Св. Богородица Милостива със Св. Атанасий, Св. Димитър и Св. Стилиян

Тип: Икона

Период: От началото на 19 век до края на 19 век

Автор: Димитър Молеров

Димитър Т. Молеров, роден 1780 г. в Банско, син на Тома Вишанов-Молера. Един от най-известните живописци, представител на банската художествена школа, учи при баща си като се влияе от атонската живопис. Автор е на стенописите от наоса в параклиса „Св. Архангели” в Рилския манастир, стенописите в църквата „Успение Богородично” в метоха „Пчелино”. През 1840 - 1841 г. заедно със сина си Симеон Молеров изографисва стенописите и ктиторските портрети в параклисите „Св. Никола” и „Св. Йоан Рилски” в главната църква в Рилския манастир. Едни от върховите иконописни постижения на Д. Молеров са иконите: „Свети Николай” – 1816г. от църквата „Св. Архангел Михаил” в село Лешко, „Христос Всепобеждаващ с ангели и херовими” – 1833г., „Рождество Христово” и едно „Кръстно Разпятие” от църквата „Свети Пророк Илия” в село Усеново. По покана на сръбския княз Милош Обренович работи и в Белград. Починал през 1870 г. в Банско.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 32 / 20.5 / 3.5

Местонахождение

Държава: България

Частна колекция: Частна колекция

Място на създаване

Държава: България

Друго място на създаване: Други

Описание

Една не толкова традиционна композиция, в която, освен Света Богородица с Младенеца, в ниския пояс на иконата са представени и трима светци — св. Атанасий, св. Димитър и св. Стилиян. Позлатата, умелата графична рисунка и колоритът на изображението подсказват ръката на опитен майстор.

Техника: Смесена

С велатури и пробастър. Приложен е способът „мокро в мокро" при карнацията на телесните части. Лаковото покритие е нанесено тънко и равномерно. Позлатата върху ореолите и върху фона на Света Богородица е с листово злато (варак).

Основа: Дърво

Основата на иконата е от една дъска от иглолистна дървесина, добре изгладена от двете страни. Грундът е гипсов, нанесен тънко.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Няма следи от предишни реставрационни намеси.