Св. Богородица

Тип: Икона

Период: От началото на 19 век до края на 19 век

Автор: Димитър Молеров

Димитър Т. Молеров, роден 1780 г. в Банско, син на Тома Вишанов-Молера. Един от най-известните живописци, представител на банската художествена школа, учи при баща си като се влияе от атонската живопис. Автор е на стенописите от наоса в параклиса „Св. Архангели” в Рилския манастир, стенописите в църквата „Успение Богородично” в метоха „Пчелино”. През 1840 - 1841 г. заедно със сина си Симеон Молеров изографисва стенописите и ктиторските портрети в параклисите „Св. Никола” и „Св. Йоан Рилски” в главната църква в Рилския манастир. Едни от върховите иконописни постижения на Д. Молеров са иконите: „Свети Николай” – 1816г. от църквата „Св. Архангел Михаил” в село Лешко, „Христос Всепобеждаващ с ангели и херовими” – 1833г., „Рождество Христово” и едно „Кръстно Разпятие” от църквата „Свети Пророк Илия” в село Усеново. По покана на сръбския княз Милош Обренович работи и в Белград. Починал през 1870 г. в Банско.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 46 / 35 / 2.5

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Огняново

Църква: Успение Богородично

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Огняново

Църква: Успение Богородично

Описание

Иконата представлява традиционно допоясно изображение на Света Богородица и благославящ Младенец.

Техника: Смесена

Лаковото покритие е нанесено средно дебело, равномерно и е потъмняло. Позлатата по ореолите, книгата, която държи Христос, и одеждите е с листово злато (варак). Има и употребено сребро — по обграждащата рамка.

Основа: Дърво

Основата на иконата е от една дъска от иглолистна дървесина, обработена машинно, с два врязани кошака откъм гърба. Грундът е гипсов, нанесен тънко, с разрушения по обрамчващата линия — най-много в долната лява страна.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Живописният слой е разрушен там, където е разрушен и грундът. Откриват се следи от червена боя, с която са надживописвани одеждите на Света Богородица и Христос в десния долен ъгъл, както и по ограждащата рамка.