Възнесение Христово

Тип: Икона

Период: От до 1843 г.

Автор: Димитър Молеров

Димитър Т. Молеров, роден 1780 г. в Банско, син на Тома Вишанов-Молера. Един от най-известните живописци, представител на банската художествена школа, учи при баща си като се влияе от атонската живопис. Автор е на стенописите от наоса в параклиса „Св. Архангели” в Рилския манастир, стенописите в църквата „Успение Богородично” в метоха „Пчелино”. През 1840 - 1841 г. заедно със сина си Симеон Молеров изографисва стенописите и ктиторските портрети в параклисите „Св. Никола” и „Св. Йоан Рилски” в главната църква в Рилския манастир. Едни от върховите иконописни постижения на Д. Молеров са иконите: „Свети Николай” – 1816г. от църквата „Св. Архангел Михаил” в село Лешко, „Христос Всепобеждаващ с ангели и херовими” – 1833г., „Рождество Христово” и едно „Кръстно Разпятие” от църквата „Свети Пророк Илия” в село Усеново. По покана на сръбския княз Милош Обренович работи и в Белград. Починал през 1870 г. в Банско.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 98 / 75 / 2.5

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Манастир: Рилски манастир

Църква: Рождество Богородично

Друго местонахождение: От южния кивот в наоса

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Манастир: Рилски манастир

Църква: Рождество Богородично

Описание

Традиционна композиция по темата, с богата моделировка по дрехите и лицата на персонажите. Богата колоритна гама.

Техника: Темперна

С велатури, пробастьр и богата позлата по дрехите на апостолите, архангелите и Христос.

Основа: Дърво

Основата на иконата е от две дьски от иглолистна дървесина, скрепени с два кошака. Грундът е гипсов, нанесен тънко, добре шлифован.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Върху ореолите на всички персонажи са поставени сребърни обкови, гравирани прецизно. Предишна реставрационна намеса не е установена. Иконата има ктиторски надпис.