Св. Мъченик Мина

Тип: Икона

Период: 1848 г.

Автор: Димитър Молеров

Димитър Т. Молеров, роден 1780 г. в Банско, син на Тома Вишанов-Молера. Един от най-известните живописци, представител на банската художествена школа, учи при баща си като се влияе от атонската живопис. Автор е на стенописите от наоса в параклиса „Св. Архангели” в Рилския манастир, стенописите в църквата „Успение Богородично” в метоха „Пчелино”. През 1840 - 1841 г. заедно със сина си Симеон Молеров изографисва стенописите и ктиторските портрети в параклисите „Св. Никола” и „Св. Йоан Рилски” в главната църква в Рилския манастир. Едни от върховите иконописни постижения на Д. Молеров са иконите: „Свети Николай” – 1816г. от църквата „Св. Архангел Михаил” в село Лешко, „Христос Всепобеждаващ с ангели и херовими” – 1833г., „Рождество Христово” и едно „Кръстно Разпятие” от църквата „Свети Пророк Илия” в село Усеново. По покана на сръбския княз Милош Обренович работи и в Белград. Починал през 1870 г. в Банско.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 50 / 39 / 2

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Град: Банско

Църква: Св. Троица

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Град: Банско

Църква: Св. Троица

Описание

Традиционна иконографска схема за темата. Светецът е представен допоясно във военни одежди, наметнат с червен плащ. В лявата си ръка държи кръст, а в дясната — дълго копие.

Техника: Смесена

С богата позлата и велатури. Позлатата по ореола, е нанесена вьрху полимент, с листово злато (варак). Приложена е и техника „пробастър" върху позлатата. Живописният слой е нанесен тънко и равномерно. Лаковото покритие е нанесено дебело и неравномерно.

Основа: Дърво

Основата на иконата е от една дъска от иглолистна дървесина, скрепени с два вставени кошака. Грундът е гипсов, нанесен тънкослойно.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Няма следи от предишни реставрационни намеси.