Св. Никола

Тип: Икона

Период: Средата на 19 век

Автор: Димитър Молеров

Димитър Т. Молеров, роден 1780 г. в Банско, син на Тома Вишанов-Молера. Един от най-известните живописци, представител на банската художествена школа, учи при баща си като се влияе от атонската живопис. Автор е на стенописите от наоса в параклиса „Св. Архангели” в Рилския манастир, стенописите в църквата „Успение Богородично” в метоха „Пчелино”. През 1840 - 1841 г. заедно със сина си Симеон Молеров изографисва стенописите и ктиторските портрети в параклисите „Св. Никола” и „Св. Йоан Рилски” в главната църква в Рилския манастир. Едни от върховите иконописни постижения на Д. Молеров са иконите: „Свети Николай” – 1816г. от църквата „Св. Архангел Михаил” в село Лешко, „Христос Всепобеждаващ с ангели и херовими” – 1833г., „Рождество Христово” и едно „Кръстно Разпятие” от църквата „Свети Пророк Илия” в село Усеново. По покана на сръбския княз Милош Обренович работи и в Белград. Починал през 1870 г. в Банско.

Школа: Банска иконописна школа

Размери (см): 80 / 57 / 3.5

Местонахождение

Държава: България

Област: Благоевград

Град: Банско

Музей: Музеен комплекс

Място на създаване

Държава: България

Област: Благоевград

Село: Лешко

Църква: Св. Архангел Михаил

Описание

Традиционно допоясно изображение на свети Никола, който държи книга в едната си ръка, а с другата благославя.

Техника: Смесена

Подложките са темперни с полумаслен свързвател при живописването на изсветляванията и бликовете. Гравировката на ореола, двата медальона и фрагментите върху дрехите са с велатури и техника пробастър. Позлата е върху полимент с листово злато.

Основа: Дърво

Иглолистна дървесина с два вставени кошака. На две места има вложки, закрепени с дървени нитове. Гипсов грунд, нанесен неколкократно и дебело.

Състояние, реставрационни намеси и коментари

Предишна реставрационна намеса не е установена.