Св. Богородица на трон с Младенеца

Тип: Икона

Период: 1839 г.

Автор: Йоаникий (Ионко) Папа Витанов

Йоаниkий (Йонkо) папа Витанов е един от най- забележителните иконописци от прочутия Витанов род в Трявна. Баща му папа Витан е свещеник, иконописец и резбар, оставил име и забележителни творби след себе си. Той е бил сакеларий на старата църква „Св. архангел Михаил" в Трявна. Самият Йоаникий е роден през 1798 год. в Трявна. Учил е живопис при своя баща, както и при чичо си Симеон Цонюв. Животописните сведения за него са малко, но творчеството му е богато документирано. Този изключително продуктивен иконописец е изписвал икони В продължение на 40 години и е оставял името си върху тях с подобаващо самочувствие. Най-ранната му икона датира от 1814 год. - ,,Св. Георги" от Килифаревския манастир „Рождество на Пресвета Богородица". След това той рисува икони за габровските църкви „Св. Троица", ,,Св. Богородица" и ,,Св. Йоан Предтеча". С голям авторитет се ползва името му в гр. Сливен, където рисува В църквите „Св. София", ,,Св. Димитър" и „Св. Никола". Великолепни негови творби можем да видим В Дряново, Тетевен, Пирдоп, Копривщица, Казанлък, Варна, Елена, Жеравна, Чирпан, Габровският Соколски манастир. Във великотърновската църква „Св. Никола" откриваме цяла галерия негови великолепни творби, а името му е Вписано сред ктиторите на църквата. Той е и сред спомоществователите на „Смесна китка" на Петко Славейков. Самият Славейков го нарича „песнословенний Йоаникий" заради звучното му пеене В църквата. Талантлив, отлично школуван, нежен, съзерцателен и деликатен - това е иконописецът Йоаникий папа Вита нов от Трявна. Смъртта му е отбелязана в летописа на поп Йовчо - 24 март 1854 година. Творбите му днес са сред най-представителните В църкви и манастири, както и в много музеи и галерии В цялата страна. Йоаникий папа Витанов често работи със своя чичо Симеон или с братовчед си Витан Kоюв. Не е изключено някои от иконите, включени в календара, да принадлежат на тяхната четка.

Школа: Тревненска иконописна школа

Размери (см): 106 / 83.5

Местонахождение

Държава: България

Област: Велико Търново

Манастир: Преображенски манастир

Място на създаване

Държава: България

Област: Велико Търново

Манастир: Преображенски манастир

Описание

Традиционно решена иконография по темата. Изобразена е Богородица, седнала на трон с младенеца. Отляво и отдясно на фигурата на Богородица върху облаци са разположени ангели. В два медальона са гравирани инициалите на Богородица.

Техника: Темперна

Лаковото покритие е нанесено тънко и равномерно. Позлатата върху ореолите, дрехите, трона и ъглите на рамката е изпълнена с листово злато. Изобразителното поле е оградено с нетрадиционно украсена рамка.

Основа: Дърво

Букови дъски, скрепени с кошаци.